Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) συμμετέχει ως Κύριος Δικαιούχος στην Πράξη με τίτλο «Επιτόπια διαχείριση νοσοκομειακών υγρών αποβλήτων με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και της αξιοποίησης των εκροών» και ακρωνύμιο «T4H». Η Πράξη έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή κατάλληλης τεχνολογίας επιτόπιας επεξεργασίας υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων για την απομάκρυνση αναδυόμενων ρύπων και παθογόνου φορτίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται φαρμακευτικές ουσίες, ιοί, βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Σκοπός είναι τα εν λόγω απόβλητα να υποστούν επεξεργασία πριν αυτά καταλήξουν στην κεντρική Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της εκάστοτε πόλης που συμμετέχει στο έργο.
Η Πράξη είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 -2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην υλοποίηση του συμμετέχουν συνολικά, 5 φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίοι, μέσα από την εν λόγω συνεργασία, καλούνται να εφαρμόσουν πιλοτικά έναν συνδυασμό καινοτόμων οικολογικών τεχνολογιών επεξεργασίας υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του έργου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα πιλοτικό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε χώρους νοσοκομείων της Λάρνακας και του Ηρακλείου και θα περιλαμβάνει σειρά από προχωρημένες φυσικοχημικές, βιοχημικές και χημικές τεχνολογίες. Η πιλοτική μονάδα θα συμβάλει στον προσδιορισμό της επίδρασης που μπορούν να έχουν επιλεγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων στην ποιότητα των τελικών εκροών, όσον αφορά στην παρουσία φαρμακευτικών ουσιών, καθώς και βακτηρίων και γονιδίων που φέρουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής η οποία αποτελεί σοβαρή πρόκληση των ημερών μας, διεθνώς. Το έργο «ανοίγει τον δρόμο» και δίνει κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την εφαρμογή καινοτομιών στη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων πριν την κατάληξή τους στις κεντρικές ΕΕΛ των πόλεων. Η μεθοδολογία υλοποίησης του έργου βασίζεται σε συγκεκριμένα πακέτα εργασίας – στάδια εφαρμογής, σημαντικότερα των οποίων είναι η ανάπτυξη των πιλοτικών μονάδων, η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας, η αξιολόγηση του πραγματικού αντικτύπου της διαδικασίας επεξεργασίας, καθώς και η τεχνική περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής.