Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας – συμμετέχουν ως Δικαιούχοι στην πράξη «Επιτόπια Διαχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων με Στόχο τη Βελτίωση της Απόδοσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και της Αξιοποίησης των Εκροών», το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα Κύπρος 2014-2020.
Η εν λόγω πρόταση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους τρεις (3) Δικαιούχους από την Ελλάδα με κύριο δικαιούχο τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ). Οι υπόλοιποι Δικαιούχοι είναι το ΕΛΜΕΠΑ (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό πράξης €999.000,00 εκ των οποίων το 85% θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το υπόλοιπο 15% αντιστοιχεί σε εθνική συμμετοχή.
Στόχος του ερευνητικού έργου είναι να προσδιοριστεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η απομάκρυνση επιλεγμένων μικρορύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος μέσω της επιτόπιας επεξεργασίας νοσοκομειακών λυμάτων, πριν την απόρριψη τους στο κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα προσδιοριστεί η επίδραση που μπορούν να έχουν επιλεγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας στην ποιότητα των τελικών εκροών, όσον αφορά στην παρουσία φαρμακευτικών ουσιών καθώς και βακτηρίων και γονιδίων που φέρουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Αρχικά θα σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πιλοτικό σύστημα στους χώρους των νοσοκομείων, με στόχο την αξιολόγησή τους για ανάπτυξη σε πλήρη κλίμακα στα νοσοκομεία Λάρνακας και Ηρακλείου. Η πιλοτική μονάδα περιλαμβάνει σειρά από προχωρημένες φυσικοχημικές και βιοχημικές καθώς και προχωρημένες χημικές τεχνολογίες.
Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί σοβαρή πρόκληση, τόσο για την ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η μικροβιακή αντοχή έχει ήδη φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα σε πολλά μέρη του κόσμου. Υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής σε βακτήρια που συνδέονται με πολλές κοινές λοιμώξεις (π.χ. ουρολοιμώξεις, πνευμονία, φυματίωση και γονόρροια) έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις περιφέρειες της ΠΟΥ. Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί ήδη σημαντική κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση διεθνώς. Εκτιμάται ότι ευθύνεται για 25.000 θανάτους ετησίως μόνο στην ΕΕ και για 700.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη διαχείριση και επεξεργασία νοσοκομειακών λυμάτων σε σχέση με το παραπάνω πρόβλημα και επιπλέον δίνει το πράσινο φως προς την έρευνα και εξέλιξη καινούριων τεχνολογιών με βάση τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων σε Λάρνακα και Ηράκλειο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο οποίος μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών, θα παραχωρήσει το χώρο για την κατασκευή και εγκατάσταση της πιλοτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, καθώς και τη διοχέτευση στο αποχετευτικό σύστημα Λάρνακας, τα νοσοκομειακά υγρά απόβλητα που θα τυγχάνουν επεξεργασίας για το σκοπό του έργου. Τέτοιες ενέργειες, βοηθούν στην προαγωγή της ασφάλειας και υγείας στον τόπο μας.